Bedden

Bedden  

Je hebt ze in alle soorten en maten. Bijna iedereen heeft er wel een of meerderen en een goede nachtrust, met dank aan dit meubelstuk, is een van de belangrijkste dingen wat een mens nodig heeft. Ik heb het natuurlijk over bedden.

Nachtrust

In ongeveer 3400 voor Christus werd het eerste bed gemaakt. (1) Het was nog niet zo comfortabel als het bed dat wij kennen, maar het zorgde ervoor dat het ongedierte wegbleef en dat je droger en hoger lag. Dit was wel een luxe die niet voor de gewone burger was weggelegd. De Farao had een prachtig bed in Egypte, maar de burger sliep op niets meer dan een bergje bladeren. In de Romeinse tijd werd het iets toegankelijker, maar was het nog steeds iets wat alleen de rijkere onder ons bezaten. Tijdens de Renaissance werd het nog toegankelijker en begonnen gewone burgers ook op bedden te slapen. Meestal van hout met dunne dekentjes. Pas vanaf de 19e eeuw is het bed te vinden in een slaapkamer zoals nu gewoonte is. Ook waren er in de 19e eeuw vaak nog bedstedes. Dit is een bed wat ingebouwd is in de muur, maar door een soort afgesloten deur alsnog privé is. Wanneer men ging slapen ging de deur op een kier zodat hij wel open was, maar afgesloten genoeg was om warm te worden. De bedstede was meestal klein genoeg om warm te kunnen worden van eigen lichaamswarmte en op die manier hoefde er dus ook niet gestookt te worden om warm te worden. Tegenwoordig is er veel meer keuze uit bedden en beddengoed.

Soorten bedden

Er zijn een aantal standaard verschillende bedden in verschillende maten. Elk bed begint met een ledikant, dit is het geraamte van het bed zonder de matrassen en/of kussens. Ook zijn er verschillende soorten bodems waar het matras op komt. Er zijn lattenbodems, spiraalveringen, gaatjesbodems en boxsprings. Boxsprings zijn tegenwoordig erg populair vanwege de goede ondersteuning. Bovenop deze bodem, wordt het matras gelegd en hierboven op komen het beddengoed en de kussens. Ook zijn deze bedden in verschillende maten te krijgen. Eenpersoons, tweepersoons, lits-jumeaux en twijfelaars. Een- en tweepersoonsbedden spreken voor zich. Een lits-jumeaux betekent niets meer dan twee eenpersoonsbedden tegen elkaar schuiven tot je alsnog een tweepersoonsbed hebt. Een twijfelaar is net niet groot genoeg voor een tweepersoons bed, maar te groot om een eenpersoonsbed te zijn. Hij ligt er dus precies tussenin.

Kom eens langs bij Van der Bijl Bedden en  Interieur voor een ruim assortiment aan bedden.

Delen